Fun in the sun: Handig strandjurkje voor meisjes en dames

Fun in the sun: Handig strandjurkje

Een simpel jurkje om op het strand over je bikini te kunnen aantrekken, om even een ijsje te gaan halen bijvoorbeeld, is altijd handig. Met deze tutorial maak je er super snel één voor jezelf, en een mini-me versie voor je dochter.

Het jurkje is op elke gewenste maat te maken en is super comfortabel. Maak hem nog leuker door bijvoorbeeld zakken, of elastiek rond je taille toe te voegen.

Birch Fabrics publiceerde op haar blog deze tutorial van Christina McKinney in het Engels, lees hier het origineel.

Wat heb je nodig?

 • dames: ongeveer 2 meter jersey (afhankelijk van je maten, zie hieronder)
 • kind: ongeveer 125 cm jersey (afhankelijk van de maten van het kind, zie hieronder)
 • reep jersey van 5 cm voor de hals (lengte afhankelijk van het formaat van de hoofdopening en de stof. Ga je uit van mijn template en gebruik je jersey van Birch? Dan is het voor dames: 65 cm en kinderen: 52 cm)
 • Leuk band (bijv. met pompoms) voor langs de rand, meet de lengtes van de zijden en tel deze op, voeg nog 5 cm marge toe. Voor de dames-versie heb je ongeveer 3,5 m nodig.
 • Handig (maar niet noodzakelijk): tweelingnaald
 • Hoofdopening-template (zie de knop hiernaast)
  Let op: dit is niet het origineel van Birch, want die is niet meer beschikbaar helaas.
 • Optioneel: elastiek voor de taille.
Download
Template Hoofdopening
hoofdopening strandjurk.pdf
Adobe Acrobat document 12.8 KB

Mooie stoffen voor dit jurkje

 Tips

 • Was de stof voordat je gaat naaien.
 • Wil je dat de print aan de achterkant niet onderste boven komt? Knip de lap dan op de plaats van de schouders in tweeën en naai de achterkant er onderste boven weer aan. Er loopt dan dus een zoom over de schouders. Let op dat je bij het knippen van de stof rekening houdt met deze zoom! 
 • Voor kinderen is het ook erg leuk (en handig!) om deze jurk van badstof te maken.

Hoeveel stof heb je nodig?

 • Lengte:
  Meet vanaf de bovenkant van de knie, over de schouders, naar net boven de achterkant van de knie (zie de foto). Je kunt de jurk naar wens langer of korter laten vallen.
 • Breedte:
  Meet van schouder naar schouder en tel daar 24 cm (12 cm aan elke zijde) bij op voor een mouwtje.

Omdat je straks rondom band naait, hoef je niets toe te voegen voor de zoom. 

Gebruik je geen band? Voeg dan wel een zoom toe.

1. Neem de tijd om de stof netjes te knippen, strijk het indien nodig vooraf. De stof wordt niet meer omgezoomd, dus je kunt een hobbelig gekipt stuk niet makkelijk meer verhullen. 

2. Je hebt nu een langwerpige rechthoek. Vouw de rechthoek dubbel, zorg dat de korte kanten recht op elkaar liggen. Markeer het midden met een speld aan elke zijde.

3. Om het exacte midden te bepalen voor het plaatsen van de hoofdopening, vouw je de stof nog eens dubbel Nu met de lange zijden op elkaar. Markeer het midden met een stift.  

4. Neem het template voor de hoofdopening. Zorg dat de lijn op het template aansluit op het met de spelden gemarkeerde midden. Plaats de punt op het template, exact op de punt die je op de stof hebt gezet. De hoofdopening is ongelijk aan de voor- en achterzijde, zodat je straks een duidelijke voor en achterkant hebt. Markeer de opening met stofkrijt of stift. 

5. Knip de opening uit de stof.

6. Gebruik een glas/puntenslijper/blikje/etc. om ronde hoeken af te tekenen. Dit zit er leuk uit, maar maakt het bovendien ook makkelijker om straks het band te naaien.

7. Knip de 4 hoekjes.

8. Ontrafel je hoopje met band en vind het begin. Plaats het begin van het band ergens in de buurt van het midden van de rand van de stof aan de achterkant van de jurk. Speld het hier ongeveer 5 cm vast, maar begin hier nog niet met naaien! Dit stukje gebruiken we straks om het start/eindpunt netjes af te werken. (Je kunt het band evt. helemaal rondom spelden, maar je kunt het band ook tijdens het naaien op zijn plek houden, doe wat voor jou het beste werkt.)

9. Naai het band vast (dus vanaf 5 cm van het begin van het band). Het beste kun je hiervoor een tweelingnaald gebruiken (lees hier hoe). Of naai 2x rond (let op dat de stof en het band niet verschuift, om bobbels te voorkomen). Zorg steeds dat de stof net niet onder het band uitkomt. Vorm bij de hoeken het band steeds voorzichtig rond de hoek en stik het rustig vast.

10. Als je bijna helemaal rond bent, vouw je 1 uiteinde (een klein stukje +- 0,5 tot 1 cm) van het band dubbel (zie laatste foto), en dat leg je op het andere uiteinde. Stik dit vast en steek een keer extra op en neer, om het te versterken.

 

Joehoe! Je strandjurk krijgt al aardig vorm! Nu alleen de hals nog:

10. Knip een reep stof van 5 cm breed, zorg dat de rek van de stof in de lengte van de reep zit. (Twijfel je nog over de lengte van de reep? Naai de reep dan bij de volgende stappen eerst met grove steken vast, dan kun je het makkelijker nog even aanpassen)

11. Vouw de zijkanten van de reep over de lengte naar het midden, zodat ze precies tegen elkaar liggen. Strijk de reep stof. Vouw de reep vervolgens dubbel (zie foto) strijk het geheel weer.

12. Vouw de stof weer terug. Leg de uiteindes van de reep stof met de goede kanten op elkaar (check of de stof niet gedraaid is) en naai vast.

13. Vouw de aaneengesloten reep weer volgens de gestreken vouwen.

14. Nu ga je de reep in het gat voor de hoofdopening spelden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar volgens mij is dit de makkelijkste (maar kies de manier die jij het prettigst vindt). Zorg steeds dat de stof van de jurk tussen de 2 lagen van de reep in zit:

 • Bepaal het exacte midden van de achterkant van de hoofdopening, zet daarop de zoom/sluiting van de rand vast.
 • Bepaal dan het exacte midden van de rand en van de voorkant van de hoofdopening en zet dit ook vast met een speld.
 • Doe hetzelfde voor de linker- en rechterzijde. De rand is nu in 4 gelijke delen verdeeld. 
 • Plaats nu extra spelden tussen de spelden die je al geplaatst had. De stof moet een beetje opgerekt worden, maar niet te veel (dan is de rand wellicht te krap)! Ook als je normaal (bijna) niets speld, is dit iets wat je wel echt moet spelden, anders loop je het risico dat de hals onregelmatig wordt.

15. Naai de rand rustig vast. Gebruik het liefst weer een tweelingnaald. Neem de tijd om goed te checken of de stof nog goed tussen de rand zit en of de rand goed is verdeeld over de opening.

 

Wauw, je strandjurk is nu zo goed als af!

Onderstaande stappen zijn optioneel, je kunt je jurk ook zo laten.

'Mouwtjes' houden je jurkje beter op zijn plek

1. Trek je model het jurkje aan en laat de armen op zij steken. Markeer het punt een stukje onder de arm en van de kant af.

2. Trek het jurkje weer uit. Vouw het jurkje weer met de hoeken op elkaar en speld op de gemarkeerde plaats de voorkant op de achterkant.

3. Naai met een zizag-steek vast, gebruik ongeveer 12 zigzags vooruit, en ga over dezelfde lijn ook een keer achterwaarts. 

4. Vouw de jurk dubbel (armopening op armopening) en bepaal zo de exacte plek van de steekjes aan de andere zijde van het jurkje. Herhaal bovenstaande. Je jurkje heeft nu 'mouwtjes'.

Elastiek in de taille geeft je jurkje meer vorm

1. Maak mouwtjes, zoals bovenstaand, maar naai de lijn iets verder naar beneden vast, tot aan de taille. Zorg dat je links en rechts exact even ver naar beneden naait. Trek op de achterkant van de stof op het voor- en achterpand een rechte streep met stofkrijt/stift van de onderkant van de lijn van het mouwtje links naar rechts.

2. Neem een dun stuk elastiek (max 1 cm, maar liever bijv. 0,5 cm), van ongeveer de lengte van je taille (afhankelijk van hoe strak je het jurkje wilt hebben). Knip het in 2 gelijke delen.

3. Zet het elastiek goed vast aan het begin van de streep door een klein stukje voor en achteruit te naaien. Rek het elastiek vervolgens steeds licht uit en naai daarop de stof vast. Houdt steeds goed in de gaten of je goed uitkomt met het resterende elastiek en de stof. 

4. Herhaal dit voor de andere zijde. Je jurk is nu licht getailleerd.

 

Geniet lekker aan het strand, in je nieuwe jurkje van al het mooie zomer weer dat nog komen gaat!

Reactie schrijven

Commentaren: 0