Lieve knuffel-olifant

Lieve knuffel-olifant

Op zoek naar een leuk kraamcadeau? Dan is deze olifant knuffel misschien leuk om te maken! Ook heel geschikt om wat restjes stof te verwerken.

Dit is een vertaling van een gratis tutorial op de site van Birch geschreven door Christina McKinney. Lees hier het origineel.

Download hier het printblad met de patroondelen. Je kunt een grote en een kleine olifant maken, op de 1e 2 pagina's van het pdf staan de patroondelen voor een grote olifant, op de laatste 2 pagina's voor de kleine olifant.

Wat heb je nodig?

Leuke combinaties zijn o.a.;

-Stem Dot Navy- Warm White - Stem Dot Gold
-Brush Mist Lawn - Coral Red
-Ziggy - Warm White - Coral Red
-Skinny Chevron - Coral Red
maar gebruik vooral je fantasie! 

Je kunt bijvoorbeeld deze stoffen gebruiken:


Hoe maak je het?

1. Knip de patroondelen:

- 2 x het lijf (zoom is incl., voeg alleen een zoom van 0,5 cm aan de rechte zijde toe)

- 2 x de kop met slurf (zoom is incl., voeg alleen een zoom van 0,5 cm aan de rechte zijde toe)

- 4 x een oor

- 1 x een staart (geen vorm voor opgenomen in het printblad, maar knip een stukje stof zolang als de rechte zijde van het oor en ongeveer 2 cm breed) 

 

De kop met slurf en het lijf vormen samen de olifant, als je ze op de stof legt met ongeveer 1 cm ruimte ertussen en er precies in het midden langs knipt, is de zoom perfect.

Tip: Je kunt de stof dubbelvouwen, en daarop de patroondelen spelden en ze zo knippen dat ze precies gelijk zijn. 

 

2. Leg de oren met de goede kanten op elkaar en speld vast.

3. Naai de oren op het ronde stuk aan elkaar en keer ze om.

 

4. Pak het stuk stof voor het lijfje erbij. Leg deze met de goede kant omhoog. Leg het geprinte patroondeel van het lijf nog eens op de stof, zo zie je precies waar je het oor moet plaatsen. Naai het nog niet vast, zie stap 5.

5. Leg het patroondeel van de slurf op het oor, met de goede kant omlaag, zodat de rechte zijden gelijk lopen (zie hierboven).

6. Naai de rechte zijden op elkaar. en flap de kop terug, Zorg dat de naad naar voren wijst, zodat het oor natuurlijk naar achter valt. Nu heb je het oor tussen de kop en het lijfje genaaid (zie laatste foto hierboven).

7. Herhaal dit voor de andere kant van de olifant.

 

8. Als je ogen wilt toevoegen, is dit het moment om dat te doen! Je kunt het geprinte patroondeel van de kop er nog eens bij pakken om de locatie te bepalen. Je kunt een oog naaien met een steek op de naaimachine, met de hand of plaats bijvoorbeeld een (veiligheids-)knoop. 

9. Neem het stukje stof van de staart. Vouw aan beide zijden 0,5 cm naar binnen.

10. Vouw het geheel dubbel en strijk goed glad.

11. Naai de open zijden dicht, zo strak langs de kant als mogelijk is, maar let natuurlijk wel op dat je er niet naast raakt tijdens het naaien.

12. Knoop 1 uiteinde dicht.

13. Leg de 2 helften van de olifant met de goede kanten op elkaar.

14. Plaats het geprinte patroondeel van het lijfje op het lijfje, zo zie je waar je de staart moet plaatsen (zie "tail placement"). Bedenk hoe je de staart gericht wilt hebben, moet de staart omhoog of naar beneden wijzen? Speld hem in de gewenste richten (omhoog of omlaag) aan de binnenkant (tussen de 2 helften van de olifant) vast. Laat ongeveer 0,5 cm van de staart naar buiten uitsteken, zo zorg je dat de staart straks stevig vast zit.

15. Speld de 2 helften rondom vast. Markeer op het rechte stuk onder de staart een opening waardoor je de stof straks kunt keren. Markeer bijvoorbeeld door een andere kleur spelden te gebruiken.

16. Naai rustig rondom de olifant. Neem de tijd om de bochten voorzichtig te nemen. 

17. Keer de olifant, zodat de goede kant naar buiten zit. Je bent nu bijna klaar!

18. Vul de olifant op met biologische wolvulling.

19. Naai als laatste het gat aan de achterkant met de hand met een blinde steek dicht.

 

Klaar!


Ook handig

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Ikke (zondag, 13 september 2020 09:04)

    Leuk gedaan, maar ik dee het nie so goed